Konzultáció

Mindenki életében adódhatnak olyan időszakok, amikor úgy érzi, az élet próbára tette, felborult a testi-lelki egyensúlya és elakadással találja szemben magát.

Ahogy a normatív (az életciklus váltási pontokon kialakuló természetes jellegű) krízisek és az akcidentális (előre nem kiszámítható, általában valamilyen veszteséggel járó) krízisek is teljesen természetes részei az életünknek. Bármelyikről legyen is szó, nem mindig könnyű alkalmazkodni ezekhez a változásokhoz.

Ha úgy érezzük, eljött az a pont, amikor egyedül már nem, vagy csak nehezen tudunk megbírkózni a megváltozott helyzet integrálásával, érdemes segítséghez fordulni.

Sokszor azonban még egy krízis sem szükséges ahhoz, hogy úgy döntsünk, elkezdünk pszichológushoz járni. Az alapvető önismeret, illetve annak elmélyítése, a rálátás önmagunkra, rendkívül sokat segíthet, hogy a szinte hétköznapinak tűnő nehézségeinkre, az ismétlődő mintázatainkra, vagyis a sémáink aktiválódására egészséges módon tudjunk reagálni, és csökkenteni tudjuk az erre adott érzelmeink intenzitását és időtartamát.

Természetesen ez nem könnyű út, de én szívem szerint mégis mindenkinek receptre írnám fel az önismeretet. Félelmetesnek tűnhet? Igen!

Nincs azonban mitől félni, nem fognak olyan dolgok kiderülni rólunk, amikről mi magunk nem tudunk. És a pszichológus sem valami látnoki képeségekkel bíró jós, aki olvas a gondolatainkban. A pszichológus egy olyan szakember, aki minimum 5 éven keresztül tanulja az egyetemen a lélektant, melette módszerspecifikus képzéseken vesz részt, az eseteit szupervízióban beszéli meg, és önismeretbe jár, hiszen a munkaeszköze a saját személyisége. Hivatása pedig, hogy támogatást és segítséget nyújtson.

Ehhez természetesen befektetett munkára van szükség, nemcsak a segítő szakember, hanem a kliens részéről is. A sémáinkkal, a sebeinkkel, a szorongásainkkal, a kapcsolati konfliktusainkkal való szembenézéshez, vagyis az önismerethez nem egy pszichológiai receptkönyv az út, hanem ez az út a belső munkánkon, önmagunk megismerésén keresztül visz el egy tudatosabb, önreflektívebb énállapotba, s kerülünk általa közelebb önmagunk és mások megértéséhez.

Ez az önismereti munka sokszor érzelmi megérintődéssel jár, ezért ezt a legjobb egy biztonságos és megtartó környezetben megtapasztalni, amit egy segítő szakember tud nyújtani számunkra.

Ha szeretnél elindulni ezen az úton, a kapcsolat oldalon megtalálhatóak az elérhetőségeim, keress bizalommal!